Vraag- en antwoord

Hoe bewaar ik de voeding?

In de diepvriezer, bij voorkeur bij -18°C.

Hoe lang kan ik deze voeding bewaren?

In de diepvriezer: ongeveer 12 tot 15 maanden, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum.

Eens ontdooid: 48 uur in de koelkast.

Hoe kan ik de voeding best laten ontdooien?

In de koelkast, dit doe je door de voeding de dag voordien uit te halen. Plaats de voeding tijdens het ontdooien best in een afgesloten bewaardoos.

Hoeveel moet ik mijn hond precies geven?

2 tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag voor een volwassen hond. Voor een hond van 10 kg is dit ongeveer 200-250 gram.

Dit is de richtlijn voor pups tot volwassen honden:
2-4 maanden: 5 tot 7% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
4-7 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
7-10 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
10+ maanden: 2 tot 2,5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag

Een puppy hoeft dus geen speciale puppyvoeding te krijgen, enkel meer van de gewone voeding.

Deze percentages zijn een algemene richtlijn, de fabrikant geeft zelf ook aan op de verpakking hoeveel je ongeveer moet geven. Bij Smuldier is dit bv. wat meer dan deze richtlijn en bij Bandit minder.

De beste maatstaf is kijken naar hoe je hond is, zijn ribben moeten voelbaar zijn maar niet zichtbaar.

Hoe moet ik overschakelen van brok naar verse voeding?

Klik hier om alles te lezen over hoe je je hond het beste kan overschakelen.

Zijn brokken beter voor de tanden?

Door sommigen wordt beweerd dat brokken beter zijn voor de tanden dan verse voeding, omdat een hond op de brokken bijt en dit niet het geval is bij KVV. Vaak bijten honden niet op de brokken, maar slikken ze ze gewoon in. En ook al zou de hond op de brokken bijten, gezien deze voor het grootste deel uit graan (en dus zetmeel) bestaan zorgt het zetmeel in de brok er juist voor dat de hond makkelijk tandplak en in een later stadium tandsteen zal ontwikkelen.

Niet overtuigd? Je kan deze theorie ook naar jezelf doortrekken. Stel jezelf de volgende vraag: wat plakt het meest aan je tanden? Een biefstuk of een rijstkoek?

Je kan je hond af en toe BARF geven voor de tanden, of een lekkere kauwsnack, dan voldoe je aan zijn kauwbehoefte en help je tandplak te verwijderen/vermijden.

Wordt mijn hond agressief van verse voeding?

Nee dit is een fabel, een hond wordt niet agressief van verse voeding. Een hond of wolf is van nature niet agressief maar veel hangt natuurlijk af van de opvoeding.

Het is wel zo dat een tekort aan vitamines een tekort aan tryptofaan kan veroorzaken, wat voor een verandering in gedrag kan zorgen. Echter zit in rauwe verse voeding alles wat een hond nodig heeft, dus rauwe voeding veroorzaakt geen agressief gedrag bij je hond.

Gaan rauwe botten niet splinteren?

Nee, rauwe botten splinteren niet. Echter botten die verhit (gekookt, gebakken,...) zijn geweest gaan wel splinteren dus het is zéér belangrijk als je botten wil geven aan je hond dat je deze rauw voert!

Krijgt mijn hond wormen van rauw vlees?

Nee, je hond krijgt geen wormen door rauwe voeding. Honden die rauwe voeding krijgen, krijgen een sterker maagzuur waardoor wormen minder snel de kans krijgen om te overleven.

Bovendien worden honden en katten te vaak "preventief ontwormd", wat eigelijk geen nut heeft. Bekijk hier een filmpje met de mening van holistisch dierenarts Tannetje Koning over ontwormen:

Dierenarts Tannetje Koning over Ontwormen

Krijgt mijn hond geen gevaarlijke bacteriën van rauw vlees?

Wij verkopen enkel KVV van merken die zeer omzichtig omspringen met rauw vlees waardoor de kans zéér klein is dat deze bacteriën bevat.

Maar honden zijn in tegenstelling tot mensen gewoonweg niet gevoelig voor bacteriën als bijvoorbeeld Salmonella of E. coli. Doordat hun spijsverteringsstelsel heel kort is hebben bacteriën niet de tijd om zich te vermenigvuldigen in hun maag of ingewanden. Dat verklaart meteen ook waarom honden nooit een verkoudheid of griep hebben!

Bovendien hebben honden (mede dankzij vers voer) een heel sterk maagzuur. Een maagzuur dat zelfs zo sterk is dat het bot kan afbreken zal zeker ook geen probleem hebben met het afbreken van gevaarlijke bacteriën.

Omdat wij mensen natuurlijk wél gevoelig zijn voor deze bacteriën is het wel belangrijk om altijd hygiënisch om te springen met rauw vlees. Was je handen dus altijd goed nadat je in aanraking bent geweest met rauw vlees en poets zo nodig het aanrecht met warm water en afwasmiddel.

 

Staat het antwoord op de vraag waar jij mee zit hier niet bij?
Contacteer ons gerust. We behandelen met plezier elke vraag!

Over Cool4pets

Cool4pets is een natuurwinkel voor dieren met het grootste assortiment aan natuurlijke en gezonde snacks, voeding, supplementen en verzorgingsproducten. We zijn gespecialiseerd in soorteigen voeding voor honden en katten. Daarnaast hebben we ook een mooi aanbod aan duurzame non-food artikelen.

Meer over Cool4pets...

Onze winkel

Onze winkel

Openingsuren en meer contact info? Klik hier.

Baan 42
2990 Wuustwezel
België

Facebook

X