Carni-, herbi- of omnivoor?

Waarschijnlijk weet je het antwoord op deze vraag al, maar sommige producenten van honden- en kattenvoeding willen ons blijkbaar doen geloven dat onze viervoeters herbivoren zijn door hun voeding vol te stoppen met granen. Daarom toch even deze verduidelijking.

Carnivoor

CarnivoorZij vangen zelf prooidieren en eten deze prooidieren dan ook rauw. Niet enkel het vlees maar ook het bot, de organen en de maaginhoud. Afhankelijk van de grootte van de carnivoor en de grootte van het prooidier eet de carnivoor een deel of het volledige prooidier op. Zo zullen zij de dragende botten (de poten) van een groter prooidier (bv. rund) links laten liggen. maar bv. kippen, muizen, ... zullen zij volledig opeten. Een carnivoor eet soms in de natuur ook wel eens gras, bessen, ... maar dit vormt slechts een heel klein percentage van zijn maaltijd en mag dan ook zeker niet het hoofdbestanddeel zijn zoals in brokken wel het geval is.

Herbivoor

HerbivoorHerbivoren zijn planteneters, en zijn zelf vaak de prooi van carnivoren. Hun verteringsstelsel is volledig verschillend van dat van een carnivoor. Het voedsel legt een veel langere weg af alvorens verteerd te worden. Een carnivoor heeft daarentegen een veel korter verteringsstelsel waardoor het veel moeilijker is om plantaardig voedsel te verteren.

Omnivoor

OmnivoorOmnivoren zijn alleseters. De mens is hier een goed voorbeeld van. Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees. Ook hun verteringsstelsel is hier volledig op ingesteld. Of een mens enkel plantaardig voedsel eet speelt hier geen rol, dit verandert het verteringsstelsel niet.

Honden en katten zijn carnivoren

Door de komst van de brokken en blikvoeding is er niets aan het verteringsstelsel veranderd. Deze voeding is er enkel gekomen voor de gemakzucht van de mens, maar zeker niet omdat de vertering van de hond of kat hierop aangepast is. Hoe meer we gaan afwijken van het natuurlijke patroon, hoe meer problemen er ontstaan.

Over versvoer.be

Op versvoer.be kan je het aanbod verse diepvriesvoeding van Cool4pets vinden. Onze diepvriesvoedingen kunnen uiteraard niet opgestuurd worden, maar wij leveren wel aan huis in de regio Noord-Antwerpen. Uiteraard kan je ook gewoon langs komen in onze winkel in Wuustwezel. Ben je nog niet zo vertrouwd met vers voer voor honden of katten? Lees dan zeker ook ons uitgebreid dossier over vers voer of kom langs voor persoonlijk advies.

Meer over Cool4pets...

Onze winkel

Onze winkel

Openingsuren en meer contact info? Klik hier.

Baan 42
2990 Wuustwezel
België

Facebook

X